keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Mitä tiedät kielimatkoista?

Eli siis sain niinkin hauskan idean postaukseen, kun haastatella mun siskoa. Hän ei ole mikään asiantuntija eli tämä postaus siis tavallaan kertoo miltä EF ja kielimatkat ylipäätään vaikuttaa niistä tietämättömälle ihmiselle.

Q : Mikä on EF?
A : Se kielijärjestö eiks niin?

Q : Mitä tulee mieleen sanasta kielimatka?
A : Kallista. (every penny is worth it!)

Q : Lähtisitkö itse kielimatkalle? Minne?
A : En oo varma lähtisinkö ite, mutta ehkä menisin jonnekkin Irlantiin. 

Q : Mitä kuvittelisit kielimatkasta saavan irti?
A : Ainakin kielitaito paranee.

Q : Mikä kielimatkassa vaikuttaa pelottavimmalta?
A : Yksin pärjääminen ja että kaikki raha menee hukkaan. Myös varmaan jossain kaukaisemmissa maissa eksoottiset eläimet.



Ambassador-paketti

Tänään sain postissa kauan odottamani paketin, onneksi se viimein tuli! Tämä oli siis ambassador-paketti, joka sisältää paljon hyödyllistä materiaalia näiden hommien tekemiseen. Tämän paketin voi saada jokainen ambassador, jolla on yli 500 pistettä. Ambassador-paketti on ilmainen ja sen saa pyytämällä sitä EFn sähköpostin kautta.


Tässä näkyy edustava kuva minusta EF-paidassa. Tämä on tosi pirteän turkoosin värinen ja sitten tietty pinkkiä yksityiskohtaa. Takana on luettelo ilmeisesti EFn kohdemaista!


10 EF-julistetta löytyi myös pakkauksesta. Näitä julkisille paikoille kiinnittämällä saa 150 pistettä jokaista viittä esille laitettua julistetta kohden! Julisteita saa myös kuulemma lisää pyytämällä jälleen sähköpostin kautta. Ainakin mun silmään nämä on oikeasti aika hienoja, kivan simppeleitä. Julisteet on myös yllättävän isoja, mutta ei se haittaa.


Noista ainakin tuo kielimatkoja käsittelevä tulee oikeasti tarpeeseen, sillä tietenkin mä oon mennyt kadottamaan mun kaikki kolme edellistä... Ja ennen mä en tota kielikurssi-esitettä ole lukenukkaan, joten se on varmaan mielenkiintoinen.


Tuo EFn kassi varmaan tulee oikeasti käyttöön, ei koskaan voi olla liikaa kangaskasseja! Myös tämä esite kohdeuutuksista on tosi hyvä, ajattelin tehdä sen avulla postauksen.




Tämä manuaali löytyy myös ambassadorien facebook-sivulta, mutta oli kiva saada se nyt myös paperisena. Manuaali sisältää siis tosi kattavasti ambassador-ohjelman ohjeet ja säännöt. 

HAASTE

Kiitos haastesta Emilia!




















1Miten vuosi 2015  meni sinun osaltasi?

Oikeastaan aika hyvin! Pari juttua jäänyt häiritsemään, mutta yleisesti ihan kiva vuosi. 


2. Mikä oli tämän vuoden paras asia?

Kielimatkan varaaminen, tutustuminen uusiin ihmisiin ja koko kesäloma.

3. Entä kuluneen vuoden ikävin asia?

En päässyt pariin konserttiin (:D)

4. Teitkö vuodelle 2015 uudenvuodenlupauksia ja jos teit niin pitivätkö ne?

En mielestäni tehnyt yhtään uudenvuodenlupausta!

5. Mitä odotat tulevalta vuodelta?

Tietysti Slieman kielimatkaa kesältä, mutta myös parin uuden kaverin kanssa hengailua ja ysiluokan TETtiä.

6. Aiotko tehdä uudenvuodenlupauksia vuodelle 2016?

Kesäkuntoon Maltalle!

7. Mitä haluat sanoa itsellesi vuoden päähän?

Tasan vuoden päähän - panosta tosissaan kouluun! Yhteishaut tulossa ja et halua kymppiluokalle.

8. Kenet haluaisit tavata ensi vuonna?

Loput Malta-porukasta keitä en ole vielä nähnyt ja sit tietty pari julkkistakin siinä listalla. (ainaa saa unelmoida.)

9. Miten kielimatkat liittyvät ensi vuoteesi?

Mun ensimmäinen kielimatka kesäkuussa ! Enää puolisen vuotta, jänskättää. Sekä varmaan myös ambassador-hommat.

10. Haasta kolme tyyppiä ja linkkaa ne tähän

Tinja: dreamsandtravellingwithef.blogspot.fi 
Iida : best-summer-with-ef.blogspot.com
Reetta : wonderful-languagetrips-withef.blogspot.com





190 DAYS?

Sillon kun mä tän postauksen julkaisen on ihan varmasti on jo vähemmän päiviä, mutta nyt on 1. joulukuuta ja mun kielimatkaan on 190 päivää. Kuulostaako paljolta? Kyllähän se on lukuna tosi iso, mutta oikeasti, kohta tasan puoli vuotta.


Kun mä aloin laskemaan päiviä, oli muistaakseni joku 287 jäljellä. Oon siis odottanut jo melkein 100 päivää, ja voin sanoa että varmaan nopeiten menneet 100 päivää mun elämästä. Ihan kun vasta viikko sitten olisin kädet täristen valinnut mun aktiviteettipaketteja ja täyttänyt tietoja mun MyEF-tilillä. 
Aina kun vilkasen mun päivälaskuria, järkytyn. Se luku vaan pienenee ja pienenee, tuntuu ihan siltä että se luku vähenis 10 numeroa joka päivä. Joskus vaan havahdun siihen että "apua, mä olen ens kesänä lentokoneessa, matkalla Sliemaan". 

Tietty sitten pelottaa, että miten nopeasti siellä kohteessa aika juoksee - yritän olla ajattelematta sitä. Aina kun joku meidän ryhmächatissa alkaa puhumaan esim. lennoista ja semmoisista, tulee outo kihelmöivä tunne vatsaan. Tämmöisenä vähän matkustelevana mä varmaan jännitän astetta enemmän kun jotkut vanhat matkaajakonkarit, mutta tuntuu niin hullulta että pääsen melkein kuukaudeksi ulkomaille. 


Voin jo kuvitella kuinka innostunut/hermoraunio olen joskus toukokuussa... Olen jo nyt suunnitellut ainakin mun päässä tätä matkaa todella paljon, mutta koitan silti olla odottamatta liikaa. Tiedän että kaikki tuskin tulee olemaan täydellistä, mutta tuntuu että jos lähtee "avoimella asenteella" kaikki menee varmaan ihan hyvin


UPDATE - nyt on 30.12, kun julkaisen tämän postauksen. 161 päivää.


sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Ajatus lähtemisestä

Innoistuin kielimatkoista ekan kerran joskus vitosluokalla, kun meidän postilaatikkoon tipahti EFn esite. Selasin sen läpi kymmeniä kertoja ja fantasioin kaikista kivoista kohteista. Olin kuitenkin vielä aika pieni, joten eiväthän vanhemmat mua sinne päästäneet.


Seuraavan kerran muistin taas kielimatkat, kun kuudennella luokalla kaverini kertoi haaveilevansa Lontoon matkasta EFn kautta. Silloin minäkin olisin lähtenyt hänen kanssaan, mutta matka kaatui taas siihen että vanhemmat eivät taaskaan oikein lämmenneet ajatukselle. En tämän jälkeen jaksanut enää edes kysellä kielimatkoista.

 
Kuitenkin sitten tänä kesänä, taas EF-esitteen inspiroimana alkoi kielimatkahössötys taas. Joka ilta luin blogeja, katsoin videoita ja aina muistin kertoa äitille kuinka hieno juttu matkalle pääseminen olisi. Oon aina tykännyt englannista ja pärjään siinä aika hyvin koulussa, mutta ehdottomasti haluan oppia puhumaan sitä kieltä sujuvammin ja laajentaa sanavarastoa. En kuitenkaan ikimaailmassa olisi uskonut oikeasti pääseväni Maltalle kolmen viikon matkalle, mutta tässä sitä ollaan. Varattiin syyskuussa mun kielimatka, ja en voisi olla kiitollisempi. Mun blogista löytyy muuten mm. rahansäästöä ja vanhempien suostuttelua koskevat postaukset, jotka kannataa katsoa!


Kun innostus lähtemisestä tulee, kannattaa tosiaan lukea mahdollisimman paljon blogeja (niitä kyllä riittää) ja katsoa videoita muiden kielimatkakokemuksista. Jos olet lukenut EFn esitteen, mutta et vaan osaa päättää kohdetta, etsi tietoa vaikka kolmesta kiinnostavimmasta kohteesta. Sitten kannattaa miettiä missä on eniten sulle tärkeitä ominaisuuksia ja mikä tuntuu kaikista eniten omalta. EFn kohteista löytyy ihan varmasti jokaiselle mieluinen. 
Ei myöskään kannata lannistua, vaikka kukaan kaverisi ei olisi lähtemässä mukaasi. On kyllä tosi hienoa jos saat jonkun ystävistäsi mukaan, mutta yksin lähteminen ei ole yhtään huonompi vaihtoehto. Saat 100% varmasti kavereita jos vaan olet avoin ja kiinnostunut tutustumaan uusiin ihmisiin. 


- Isa (kik isamandas, saa tulla juttelemaan kielimatkoista!)







HOMESTAY PROS&CONS

Tein jo aikaisemmin samankaltaisen postauksen asuntoloista. Kuten siinä postauksessa jo kerroin, minullahan ei itselläni ole kokemusta kummastakaan majoitusvaihtoehdosta joten nämä tiedot ovat internetistä ja muilta ihmisiltä.

PROS +

Halvempi kuin asuntola. Isäntäperhe on huomattavasti huokeampi kuin asuntola. Sen lisäksi että varatessasi joudut maksamaan vähemmän, saat isäntäperheestäsi välipalat yms. = ei tarvitse ostaa niitä itse, toisin kuin asuntolassa. 
Opit kulttuuria enemmän. Seuratessasi perheen arkea, opit väistämättä maltalaista kulttuuria.
Kielitaitosi kehittyy vielä lisää. Kun keskustelet hostfamilysi ja mahdollisten kansainvälisten kämppistesi kanssa, kielesi vahvistuu vielä enemmän. (Asuntolassakin sinulla voi olla ulkomailta kämppiksiä)
Voit pitää yhteyttä hosteihisi pitkään vielä matkan jälkeenkin. Onhan se siistiä kun on ulkomaalainen ystäväperhe!


CONS -

Riski. Isäntäperhe voi olla tosi kiva tai sitten ei niin mukava. Voit kyllä tietenkin vaihtaa perhettäsi jos ette tule toimeen, mutta olisihan se kiva heti saada hyvä perhe. Onneksi valtaosta EFn valitsemista isäntäperheistä on päteviä!
Sijainti saattaa heittää. Vaikka pyritään valitsemaan perhe koulun läheisyydestä, joskus perheesi saattaa olla hieman kaukana.

Mulla ei ole oikeaa mielipidettä että kumpi on parempi, isäntäperhe vai asuntola. Valitsin asuntolan sen takia kun olin lähdössä yksin, ja pelkäsin olla aivan vieraan perheen kanssa samassa talossa. Ei minua haittaisi majoittua isäntäperheessäkään enää, molemmat ovat mun mielestä hyviä vaihtoehtoja.





AMBASSADOR

EF-ambassador. Moni kielimatkan varannut tietää tämän sanan. Mitä se tarkoittaa? Kuka voi alkaa ambassadoriksi? Mitä siitä saa?

Eli siis ambassadorit periaatteessa levittävät tietoa EF'stä juuri esimerkiksi blogien kautta. Ambassador-tehtäviin kuuluu myös halutessaan foorumeille kirjoittelu ja siellä ihmisten auttaminen, kouluissa esitelmien pitäminen ja julisteiden pystyttäminen ympäri kaupunkia. Nämä työt ovat siis 100% vapaaehtoisia, mitään ei ole pakko tehdä.


Töistä on kuitenkin paljon hyötyä EFn lisäki myös itse ambassadorille. Toukokuun lopussa me lunastetaan ambassadorpisteillänme palkinnot. Näihin palkintoihin kuuluu mm. lahjakortteja, älylaitteita, jopa 500€ alennus matkasta, GoPro-kamera sekä ilmaisia kielimatkoja.
Palkinnot ovat ainakin mun mielestä tosi houkuttelevia, joten ei yhtään haittaa tehdä näitä hommia. Juuri tän blogin kirjoittaminen on hyvää ajanvietettä, ja olen myös suunnitellut mm. meneväni puhumaan alakouluun kielimatkoista. 


Kenestä voi tulla ambassador? Eli siis mun käsittääkseni tämä käytäntö on nyt muuttunut, sillä ennen vasta matkan jälkeen pystyis liittymään tähän toimintaan, mutta nykyään voit alkaa periaatteessa heti matkasi varaamisen jälkeen, kuten minäkin aloin. Olen tietysti vähän puolueellinen, mutta mun mielestä näin on parempi. On just tosi kiva saada se mahdollinen alennus matkasta, ja nyt kun isommalla määrällä ihmisiä on mahdollisuus alkaa ambassadoriksi, lisää ihmisiä saa kuulla EFstä ja miettiä kielimatkalle lähtemistä.


Miten ambassadoriksi päästään? Se on oikeasti tosi helppoa. MyEF sivun kautta tämä käy tosi kätevästi. Liittymisesi jälkeen sinun pitäisi saada sähköpostiisi manuaali, missä kerrotaan tarkemmin tästä hommasta. Mun kohdalla ainakin tässä tosin kesti vähän aikaa, mutta samat tiedot löydät ambassadorien facebook-sivulta. Fb-sivu on muutenkin tosi kätevä, siellä ilmoitetaan yleensä just että milloin jostain tietystä työstä saa enemmän pisteitä sekä ihmiset hakee siellä joskus kavereita street actioneihin yms.

Kannattaa siis alkaa ambassadoriksi jos olet kiinnostunut kertomaan ihmisille kielimatkoista ja muusta EFn toiminnasta. MyEF-sivulta saat tarkempaa tietoa toiminnasta ja palkinnoista!











Iso-Britannia

Iso-Britannia on yksi EFn suosituimmista kohteista, ja ei ihme. Se on hinnaltaan ainakin huokeampi kuin USA ja siellä varmasti pääset oppimaan englantia. Esimerkiksi Lontoo on aivan upea kaupunki, mutta jos britit ovat unelmakohteesi, sinulla todellakin on valinnanvaraa kaupungeissa. 14-18 vuotialle vaihtoehdoissa ovat Bournemouth, Brighton, Hastings, Oxford, Torquay sekä tietenkin Lontoo. 10-14 vuotiaille lista on hieman suppeampi, mutta junioreille on valittavissa Isle of Wight, Rookesbury ja Weymouth.

Bournemouth

Ainakin ihanat maisemat! Täällä on kuulemma Britannian parhaimmistoon kuuluvat rannat. Bournemouthissa pääset siis syventämään rusketustasi rannalla, shoppailemaan keskustassa sekä myös rentoutumaan puistossa. EFn sivujen mukaan pääset jopa kokeilemaan surffausta!


Hastings

Hastingsia on sanottu tosi kotoisaksi ja kauniiksi kaupungiksi. Aktiviteetit vaikuttaa tosi mielenkiintoisilta ja paikan historia ainakin värikkäältä. Rantaa rakastaville Hastings on Bournemouthin kaltaan mahtava.


Oxford

Kuuluisassa yliopistokaupungissa, Oxfordissa arkkitehtuuri on ihan upeaa. Brittikulttuuri ja akateeminen ilmapiiri ovat Oxfordille ominaisia. Harry Potter-faneille on ainakin paljon kiinnostavaa nähtävää, ja historiasta pitäville.


Torquay

Torquay on kyllä ihan mielettömän kaunis kaupunki! Siis huh huh. Tosi monet on myös kehunut tätä kurssikohteena. Rantaa, vesiurheilua ja aurinkoista säätä - kiinnostaako?


Lontoo

Lontoo, ihan varmasti jokainen tietää tämän kaupungin. Oon itse käynyt siellä ihan vaan lomamatkalla, mutta ainakin voin sen perusteella sanoa että ihan mahtava paikka. Se kaupunkifiilis siellä on vaan jotain niin uskomatonta. Kuuluisimmat nähtävyyden taitavat Lontoossa olla Big Ben ja London Eye, jotka varmasti pääset näkemään reissullasi.



Brighton

Tämä on yksi tosi suosittu kurssikohde myös. Ranta on Brightonissa oleellinen asia, ja kuka ei rakastaisi katsella ihanaa Brighton Pieriä?



10-14-vuotiaiden kohteet

Weymouth on todella englantilainen satamakaupunki, jossa tietenkin satama on tärkein elementti. Kiinnostavia tutkimusretkiä rannoille ja muita mukavia aktiviteettejä. 
Isle of Wight on merellinen, kahden tunnin päässä Lontoosta sijaitseva kaunis saari. Paljon aurinkoista säätä ja hauskanpitoa.
Rookesbury on täydellinen sisäoppilaitosopiskelusta kiinnostuneille. Sisäoppilaitoksessa hyvin hoidetulla alueella paljon urheilumahdollisuuksia ja uima-allas. Rookesburyssa pääset myös mielenkiintoisille retkille ja näkemään kaunista maaseutua. 

Tässä nämä ihanat kaupungit sitten olivat. http://www.ef.fi/lt/destinations/  pääset katsomaan vielä tarkemmat kuvaukset, hintatiedot ja kurssimahdollisuudet jokaisesta Iso-Britannian kohteesta, sekä tietenkin muiden maiden.

- Isa (kik isamandas, saa tulla juttelemaan kielimatkoista!)


keskiviikko 21. lokakuuta 2015

MyEF-palvelu ja parhaat ihmiset

Uskallanko lähteä yksin kielimatkalle?
Onko noloa lähteä ilman kaveria?
Saako kielimatkalta varmasti ystäviä?

Mäkin ennen matkan varaamista mietin näitä asioita. Mitään ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä voin luvata että et tule olemaan yksinäinen. Jos kuitenkin jännittää lähteä reissuun ilman mitään tuttavuuksia, voin kertoa miten mä tutustuin suureen osaan mun kielimatkafrendeistä.
Yksi todella hyvä, melkeinpä paras keino löytää samalle kielimatkalle tulevia on MyEF-palvelu. Se on ilmainen ja saat sinne tunnukset varauksesi jälkeen.


 MyEFssä voit selata (Malta) School Bookia, jossa näet ihmisiä, jotka ovat kohteessasi samaa aikaa kuin sinä. Voit viestittää? heille ja voitte sopia vaikka yhteisestä whatsapp-rymästä.
Sivulta löydät myös hyödyllistä tietoa esim. matkavalmisteluista ja EF-säännöistä. MyEF on melkeinpä välttämätön, sillä täältä varaat etukäteen aktiviteettisi, katsot Ambassador-pisteesi, ja tarkistat pienet yksityiskohdat matkastasi.
Voit myös löytää samalle matkalle lähteviä erilaisilta keskustelupalstoilta, kuten vaikka Demi.fi. Ambassador-tehtäviin kuuluu viestien kirjoittelu ja auttaminen foorumille, joten hyvinkin voit löytää jonkun ambassadorin kirjoittelemassa Demissä, joka on lähdössä samaan aikaan kuin sinä.

Minä siis olen mukana whatsapp-ryhmässä, jossa on 30~ ihmistä, jotka ovat lähdössä Sliemaan samaan aikaa kuin minä. Siellä olen tutustunut kaikkiin hyvin, ja jo ennen matkaa kaikki ovat minulle tosi tärkeitä. Tämä tuo tälläiselle yksinlähtevälle mielenrauhan, että ainakin tuntee monta ihmistä ennen kuin lähden.
Olen myös nähnyt osaa näistä ihanista tyypeistä, 17.10. Oli ihan parasta pälättää yhteisestä matkasta koko päivä! Kävimme myös pelaamassa Megazonea, mikä kasvatti ryhmähenkeä ja sitten tietenkin syömässä, heh. Mä ja muutama muu jäätiin yhdelle Tinjalle yöksi, ja oli kyllä kivaa.


Mulla on peace sign vahvoilla selvästi. Mutta ei se mitään, oli kaikinpuolin tosi kiva reissu. Ollaan jo mietitty että nähtäis uudestaan joku päivä Mikkelissä..
Kaikki nää ihmiset on tosi tärkeitä mulle ja oon oikeesti maailman onnekkain kun nämä kaikki tulee samalle matkalle ♥

RESIDENCE PROS&CONS

Tämä postaus käsittelee EF'n asuntola-vaihtoehtoa, jonka itsekin valitsin varatessani matkaa. Voit myös asua matkasi ajan isäntäperheessä, mutta käsittelen sitä toisessa postauksessa. Ja koska minulla ei itselläni ole konkreettista kokemuksia asuntolasta tai isäntäperheestä, nämä tiedot perustuvat netistä löytämiini keskusteluihin ja muilta ihmisiltä/kavereilta jotka ovat olleet kielimatkoilla, kuulemiini juttuihin. Netistä löydettyjä asioita ei kuitenkaan kannata uskoa sokeasti, sillä kuka tahansa voi kirjoittaa sinne mitä vain. Jotkut ovat sitä mieltä että asuntola on ihan huono ja sinne ei ikinä kannata mennä, toiset taas pitävät asuntoloita todella ihanina ja eivät suosittelisi isäntäperhettä ikinä. Kannattaa ihan omassa päässä miettiä mikä on paras juuri sinulle!


PROS +

• Tutustuu hyvin ihmisiin, sillä iso määrä nuoria samassa rakennuksessa ja huonee lähekkäin, niin pakostahan siinä juttelee muille.
• Lyhyempi matka kouluun. Kaikilla isäntäperheessä asuvilla ei tuskin ole mitään hirveän pitkiä koulumatkoja, mutta asuntolassa on tavallaan varmaa että kouluun on kohtuullisen lyhyt matka.
• Ihana ryhmähenki. Yhden tuttavani mukaan asuntolassa oli maailman paras ryhmähenki, kun he pystyivät kävelemään isolla porukalla kouluun, puhua syvällisiä yömyöhään ja sekoilla yhdessä.

CONS -

• Ei pääse tutustumaan kulttuurin läheskään yhtä hyvin kuin isäntäperheen valinneet. Totta kai Maltalaisessa perheessä pääset tutustumaan maan kulttuuriin ja tapoihin kaikista parhaiten, ja tätä mahdollisuutta ei asuntolassa liioin ole.
• Asuntolassa asuminen on kalliimpaa. Sen lisäksi että varatessasi joudut maksamaan asuntolamajoituksesta enemmän, asuntoloissa on vain puolihoito, kun taas isäntäperheessä on täysihoito. Joudut siis ostamaan omat välipalasi, mihin menee valitettavasti ylimääräistä rahaa.

Kiitos sinulle nimeltämainitsematon henkilö, joka jaksoit vastailla mun kysymyksiin asuntoloista ja autoit tekemään tätä postausta!


BUCKETLIST

Tässä olisi mun "bucketlist" Maltalle, mutta oikeastaan siis pieniä asioita mitä odotan matkaltani.

1. Saada paljon uusia ystäviä.
Olen jo nyt, ennen matkaa tutustunut tosi moniin kielimatkakavereihini, ja nähnytkin osaa heistä, mutta paikan päällä haluan tutustua mahdollisimman moniin uusiin ihmisiin. 


2. Meressä uiminen.
Kuulostaa tyhmältä, mutta en ole ikinä uinut kunnolla kirkkaassa, vaaleansinisessä meressä. Haluan snorklata, sukellella ja nauttia ihanista maisemista.


3. Ruskettuminen. 
Näin suomalaisena, erittäin vähän matkustelevana kunnon brunan saaminen on tuskastuttavaa. Maltalla aijon grillata itseäni auringossa aina kun mahdollista ja tulla sitten kotiin mahtavien rusketusraitojen kanssa. 
4. Shoppaileminen.
 Tämä on aika perusjuttu, mutta Maltalla näyttäisi olevan niin paljon kivoja kauppoja että pakkohan tätä on odottaa.

5. "Cliff jumping". 
 Olisi vaan niin siistiä hypätä joltain kalliolta ihanaan turkoosiin veteen, ja toivon että tämä tulee toteutumaan.


6. Vesipuisto.
Siis kyllä, tätä odotan todella paljon. Sun&Fun-packiin, jonka siis olen ostanut, kuuluu retki vesipuistoon. Arvatkaa vaan kuka aikoo mennä jokaisen liukumäen ainakin kymmenen kertaa..
7. Varmempi englannin lausuminen.
 Olen ihan OK englanninkielessä, mutta en ole päässyt käyttämään sitä vielä kunnolla arkitilanteissa, joten lausuminen saattaa olla joskus vähän niin ja näin. Haluaisin siis oppia puhumaan englantia sujuvammin.

Tässä tämä mun lyhyt listani oli. Jos harkitsen kielimatkalle lähtöä, mutta et ole varma kohteestasi, voit vaikka tehdä oman yleisen bucketlistin ja sitten katsoa joku maa missä pääsisit toteuttamaan mahdollisimman monta haavettasi.


Mulle siis saa tulla puhumaan kikissä isamandas jos olet kiinnostunut kielimatkoista! :)

Kurssivaihtoehdot

Nyt postausta taas pitkästä aikaa.. Ajattelin tänään kertoa teille kursseista mistä voit valita kun varaat oman kielimatkasi.

EFn suosituin kurssi, ja myöskin oma valintani eli International on hyvä valinta niille ketkä haluavat oppia kieltä samassa ryhmässä ulkomaalaisten kanssa. Tunnit ovat interaktiivisia ja keskustelupohjaisia eli ei tarvitse kauhulla odottaa nenä kiinni kirjassa pänttäämistä ja tappavan tylsiä tunteja. iPad-tunteja 2 kertaa viikossa ja lopputyönä multimediaprojekti. Opettaja on paikallinen ja tunteja on 4x40min ma-pe. (USAssa 5x40min neljänä päivänä viikossa)


Classic-kurssilla taas ryhmässäsi on vain oman maasi ihmisiä, eli suomalaisia. Tämä on hieman halvempi vaihtoehto kuin International. Classicissakin lopputyönä multimediaprojekti ja iPad-tunteja on kaksi kertaa viikossa. Tunteja myös 4x40min ma-pe.


International Intensive on niille ketkä haluavat tosissaan opiskella kieltä, kuten "intensive" antaakin ymmärtää. Tässäkin ryhmässä opiskelet myös ulkomaalaisten kanssa, kuten tavallisella International-kurssilla. Lopputyönä myös multimediaprojekti ja iPad-tunteja on hieman enemmän kuin pelkällä International-kurssilla. Tunteja 6x40min ma-pe.


Abi-kurssi antaa sinulle mahdollisuuden valmistautua kirjoituksiisi, ja opiskelet paikallisen sekä suomalaisen opettajan kanssa 6x40min ma-pe.


EFllä on myös Junior-matkoille omat kurssit, eli Junior International ja Junior Classic. Nämä kurssit ovat suunniteltu hieman nuoremmille.

Tässä ei ole kuitenkaan läheskään kaikki. EFllä on vaihtoehtona myös MyStyle-kurssit. Näihin kuuluu mm. Horse Riding Camp, Fashion Studio, Surfing Camp ja Sports Camp.
Ehkä mielenkiintoisin kurssi on Tour Style, minkä mukana voit lähteä Costa Rican- tai Euroopan kiertomatkalle! 


Kurssien saatavuudet riippuvat kohdemaastasi, mutta varmasti saat valittua itsellesi juuri sen oikean vaihtoehdon. 
http://www.ef.fi/lt/courses/ tästä linkistä voit lukea vielä tarkemmin eri kursseista! 

Jos olet miettimässä kielimatkalle lähtöä, mulle saa tulla puhumaan kikissä, missä mut löytää nimellä isaaamanda. :)

torstai 24. syyskuuta 2015

Miten suostutella vanhemmat?

Vanhempien suostumuksen saaminen on melkeinpä ensimmäinen asia mikä pitää hoitaa kun on saanut idean kielimatkasta. Joidenkin vanhemmat saattavat heti innostua ja olla täysillä mukana, jotkut saattavat tarvita hieman suostuttelua. 
Ajattelin kerätä tähän hyviä pointteja siitä miksi kielimatkat ovat aivan mahtava juttu. (Myönnän, itsekin jouduin käyttämään näitä vanhempiini ennen matkan varaamista...)

Kasvatat kielitaitoasi. Tämä toimii niille jotka ovat melkeinkä kympin oppilaita kielissä mutta myös niille jotka tarvitsevat vielä hieman harjoitusta. Kielitaito on erittäin hyödyllinen asia elämässä ja vanhempasi varmasti ymmärtävät sen. Mikä parempi paikka harjoitella kieltä ja päästä käyttämään sitä arkitilanteissa kuin kielimatka?

Opit ottamaan vastuuta ja itsenäistyt. Kielimatka on varmasti monille ensimmäinen ulkomaanmatka ilman vanhempia. Vaikka EF:llä on mahtavat liiderit, joudut silti ottamaan vastuuta itsestäsi eivätkä vanhempasi ole hyysäämässä sinua. Kaikki vanhemmat varmasi haluavat nuorensa itsenäistyvän ja valmistautuvan oikeaan maailmaan.

Saat upeita kokemuksia ja muistoja. Kielimatkalla tulet todellakin kokemaan kaikkea aivan uskomatonta. Muistot tulevat olemaan sydämmessäsi ikuisuuden.  

 Pääset tutustumaan uuden maan kulttuuriin. Kun vietät useamman viikon kohteessasi, opit varmasti sen kulttuurista. Tästä on aina hyötyä elämässä.

Ready for summer 🌞 💪

Sitten on vielä ihan perusohjeita suostutteluun.

Tiedon antaminen. Kaikki eivät luultavasti ole aivan varma mikä se sellainen kielimatka oikeastaan on. Tilaa vaikka EF'ltä esite ilmaiseksi kotiisi ja anna vanhempiesi tutkia sitä rauhassa. Kehota heitä myös etsimään tietoa netistä.
EF järjestää myös silloin tällöin tapahtumia kuten "Open Door Day" joissa voitte käydä.

Luottamus. Vanhempasi tuskin päästävät sinua satojen kilometrien päähän ulkomaille jos eivät luota sinuun. Pysy poissa vaikeuksista, osallistu kotitöihin ja panosta kouluun.
 

Kerro että olet valmis säästämään. Tee heille selväksi että olet omistautunut kielimatkalle lähtemiseen eikä se ole mikään ohimenevä päätös jonka perut heti. Kerro heille tapoja miten voisit säästää rahaa. Voit vaikka katsoa edellisestä postauksestani vinkkejä rahan keräämiseen.


"You can't buy happiness but you can travel and that's pretty much the same thing"






sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Miten kerätä rahaa?

Kielimatka ei ole ilmainen, mutta rahan kerääminen siihen ei ole todellakaan mahdotonta. 
Ensin tietenkin kannattaa kysyä vanhemmilta kuinka paljon he ovat valmiita osallistumaan kustannuksiin. Muista että tarvitset matkalle myös käyttörahaa!
Jos saat kuukausirahaa, kannattaa pistää siitä osa talteen. 
Kannattaa myös kertoa sukulaisille, että olet säästämässä kielimatkaan, ja pyytää rahaa synttäri- ja joululahjaksi.

Riippuen iästäsi, voit aina mennä kesätöihin mistä saa rahaa aika hyvin. Jos taas olet hieman nuorempi, voit esimerkiksi mennä 4H:n kautta dogsitteriksi, josta saat myös taskurahaa. 
Jos joudut säästämään hieman enemmän, kannattaa priorisoida asiat. Voit vähentää ulkona syömistä ja turhien vaatteiden ostamista. Joka kuukausi uusien vaatteiden ostamisen sijasta voit alkaa käymään vaikkapa kirpputoreilla, mikä säästää myös luontoa. 


Yksi todella hyvä tapa säästää rahaa on EF-ambassadoriksi alkaminen. Nykyään voit liittyä ohjelmaan heti kun olet varannut matkasi. Pisteitä keräämällä voit saada jopa 500€ alennuksen! Ambassador-pisteitä voi kerätä monilla eri tavoilla. Itse kerään pisteitä juuri kirjoittamalla tätä blogia, mikä on oikeasti todella kivaa. 

Pienet asiat voivat myös säästää paljon. Jos aloitat herkkulakon, sinulta säästyy karkkipussirahat. Pullojen palauttamisellakin voit kerätä rahaa, sekä ylimääräisten kotitöiden tekemisellä. Kirpputoreilla käymisen lisäksi voit vaikka myydä omia vanhoja tavaroitasi kirppiksellä.

Joskus säästäminen saattaa tuntua ikävältä. Näinä hetkinä kannattaa vaikka katsella kuvia unelmakohteestasi - matkakuumeen alaisena jaksaa kerätä rahaa paljon tarmokkaammin. 
Kielimatkasi tulee varmasti olemaan jokaisen pennin arvoinen!